Volt már konyhakertünk régebben, azonban most kisebb a kertünk (de a ház nagyobb), így nem lehet csak úgy kiszakítani egy sarkot a veteménynek, meg kell tervezni. Régóta szemezgetek a magaságyással, és mostanra már tudom, hogy nem igazán érdemes másképp ültetni, még ha nagyobb a kert, akkor sem. Viszont mi idén nem építünk sajátot, majd jövőre. Fel kellett mérni a ránk váró feladatokat (pl. a kerítés felújítása), és tegnap megvettük az Ikeában a remek tároló dobozokat, amikben paradicsomot és fűszernövényeket, esetleg padlizsánt, hagymát fogunk nevelgetni. Ez lesz a mi kis rapid magaságyásunk erre a szezonra. A magaságyás helyét nem lehet évente változtatni, a mi kertünk még kialakulatlan, szeretném ezen a nyáron megérezni, hogy minek hol lesz a helye....aztán még az is lehet, hogy hirtelen összedobunk egyet.
A magaságyás készítésénél a talaj rétegezésére kell figyelni. Miután kb. egy ásónyomnyi helyet készítünk, és elkészült a keret is, lehet pakolni az ágakat, majd a fűnyesedéket, ill. gallyakat, leveleket (dió-, és tűlevél nem jó), és jöhet a termőföld. Ez szépen összeérik, és a tetején lehet később a földet pótolni ha lesüllyedne. A keret pedig lehet fából, téglából, betonból. Megmutatom, hogy tudsz gyorsan készíteni egyet fából:
|
Forrás: deco.fr |
Az eredmény bőségesebb, finomabb termés, - kevesebb locsolással és gazolással - és rendezettebb kertkép.